top of page

Szuperhatékony akkumulátort találtak fel, megváltoztathatja az elektromos autóipart

T.Lili. NRG REPORT

2023. nov. 16.

Különösen hatékony akkumulátort fedezett fel az Irvine-i Kaliforniai Egyetem kutatóinak egy csoportja. Mya Le Thai és csapata véletlenül fejlesztette ki az új típusú akkumulátort, nem ez volt kutatásuk elsődleges célja. Találmányuk jelentős előrelépést jelenthet az energiatárolás technológiájában.

Az innovatív akkumulátor több százezerszer is feltölthető lényegi romlás nélkül, amely jelentős változást idézhet elő az akkumulátortechnológiára támaszkodó iparágakban, például az elektromos autóiparban – írja a Happy Eco News. Az új akkumulátor nem egy célzott kutatás eredménye volt, hanem egy másik kutatási irányvonal véletlen mellékterméke. Az Irvine-i Kaliforniai Egyetem doktorandusza, Mya Le Thai és csapata munkájának eredeti célja a Plexiglas hatásának vizsgálata volt a nanodrót-alapú akkumulátorok élettartamára. A frissen feltalált akkumulátor egy mangán-dioxid-burokkal bevont arany nanodrótból áll, amelyet a Plexiglas-szerű gélből álló elektrolit zár körül. Az anyagkombináció felfedezése jelentős előrelépésnek bizonyulhat az akkumulátortechnológiában, messze túlszárnyalva a csapat eredeti kutatási céljait.

Plexiglas


A plexi vagy poli(metil-metakrilát) (PMMA) fajtanévvé vált védjegye. Az iparban előszeretettel használják átlátszó felületek képzésére, ahol üveg a törékenysége miatt nem alkalmazható.

(Forrás: Wikipedia)

A véletlen felfedezések nagy múltra tekintenek vissza, olyan jelentős találmányok, mint a penicillin, a pillanatragasztó és a mikrohullámú sütő is a körülmények együttállásnak eredményei voltak. Mya Le Thai akkumulátora is beállhat ezen innovációk sorába, hiszen alternatívaként szolgálhat a vitatott lítiumion-akkumulátorokkal szemben. A hagyományos lítiumion-akkumulátorok – amellyel a legtöbb elektronikus eszközünk és elektromos járművünk működik – már néhány ezer töltési és kisütési ciklus után elkezdenek romlani. Ez a limitált élettartam azért kedvezőtlen, mert gyakran vezet a teljesítmény csökkenéséhez, és ezért az akkumulátorok cseréjének szükségességéhez.

A szuperhatékony akkumulátorok átalakíthatják az energiatárolásra nagymértékben támaszkodó iparágakat, például az elektromos járművek iparát. (Fotó: Canva)

 

Az UCI csapata által kifejlesztett új akkumulátor nem mutatott kapacitás- vagy teljesítményveszteséget több mint 200.000 újratöltés után sem.

A felhasználás területei messze túlmutatnak az okostelefonok, laptopok és más személyi elektronikai eszközök élettartamának meghosszabbításán. Mya Le Thai akkumulátortechnológiája átalakíthatja az energiatárolásra nagymértékben támaszkodó iparágakat, például az elektromos járművek és a megújuló energiaforrások iparát.

A hosszabb élettartamú és teljesítményüket tartósan megőrző akkumulátorok megbízhatóbbá és költséghatékonyabbá tehetnék az elektromos járműveket.

A szuperhatékony akkumulátorok javíthatnák a megújuló energiahordozók – különösen a nap- és szélenergia – eredményességét és költséghatékonyságát is. Az akkumulátor magas energiahatékonyságának köszönhetően növelné az energiahordozók megbízhatóságát – kiegyenlítené az erőművek ingadozásait -, ezzel a hagyományos energiaforrások életképesebb alternatívájává téve őket.

A szuperhatékony akkumulátorok javíthatnák a megújuló energiahordozók eredményességét és költséghatékonyságát. (Fotó: Canva)

Bár a Mya Le Thai és csapata kezdeti eredményei ígéretesnek bizonyulnak, egy ilyen akkumulátor kereskedelmi szintű előállítása és forgalmazása számos kihívást rejt, többek között az arany nanodrótok jelenlegi magas ára miatt. A kutatók azonban remélik, hogy eredményeik további kutatásokat és fejlesztéseket indítanak el ezen a területen, amelyek olyan megfizethetőbb anyagokhoz vezetnek, amelyek képesek megismételni a találmányukhoz hasonló hosszú élettartamot.

 

bottom of page